GILBERT, AZ

 
 

ARIZONA, SPARK!

We are very excited to announce our first "SPARK!" event in collaboration with Winter Guard Arizona (WGAZ), featuring David Nahmani, Matt Jordan, and Tony Nuñez. Sessions are focused on percussion composition and orchestration, live mixing, program design, and the financial path to WGI World Championships. 

We can't wait to see all of our Arizona friends!

 

 
Spark_E.jpg

Day 1 - February 4, 2017

COURSE 1 - 1:00-2:30 pm

Instructor: David Nahmani (90 minutes)

    1. How can we capture sound inside a computer? What is the signal chain?

        • Microphone

        • Microphone preamp

        • A/D converters

        • Sample Rate and Bit Depth

        • Gain staging

        • Audio files

        • What the DAW software does when recording audio

 

—— Break: 30min ——

 

COURSE 2 - 3:00-4:30 pm

Instructor: David Nahmani (90 minutes)

    2. What is a DAW? What can it do?

        • MIDI sequencer

        • Software and hardware instruments

        • Audio recorder

        • Mixer

        • Notation

 

Day 2 - February 5, 2017

COURSE 3 - 9:00-10:00 am

Instructor: David Nahmani (60 minutes)

    3. What are the differences between Logic and MainStage?

        • Logic’s linear approach vs MainStage’s live approach

        • MainStage’s Control features

 

—— Break: 10min ——

 

COURSE 4 - 10:10-11:40 am

Instructor: David Nahmani (90 minutes)

    4. Mixing challenges, Studio and Live:

        • The stereo field

        • The four qualities of a sound in a mix: volume, left-right position, distance and frequency range

        • Frequency masking

        • Common marching band instruments frequency ranges

        • Mono vs Stereo P.A. systems

        • How feedback occurs, and how to avoid it

 

    + Student Handout:

        • Lexicon: basic terminology

        • Basic signal chain diagram

 

—— Break: 20min —— 

 

COURSE 5 - 12:00-1:30 pm

Instructor: Matt Jordan (90 minutes)

    5. Composition & Orchestration for the Front Ensemble using Sibelius and MainStage

        • Common tools and adapted workflow in Sibelius and MainStage

        • Orchestration techniques for small to moderate sized ensembles

        • Orchestration for large ensembles: Music City Mystique

 

COURES 6 - 1:30-3:00 pm

Instructor: Tony Nuñez (90 minutes)

    6. Program Design & Staff Management. What does the next level of your program look like?

        • Choosing the right program for your ensemble

        • Staff management tools from the bottom up

        • Planning for WGI World Championships in Dayton, OH. What does it take financially?

 

COURES 7 - 3:00-4:00pm

Instructors: David Nahmani, Matt Jordan, and Tony Nuñez

        7. Q&A

 


Spark! is over, but you can still register for
the 2017 AMA Symposium